Stránky

středa 26. června 2013

Pandemonium od Lauren Oliver - RECENZE

Autorka: Lauren Oliver

Nakladatelství: COOBOO
Počet stran: 304
Česká anotace:
Po útěku se Lena ocitne v Divočině a musí se smířit s faktem, že vše, co doposud prožila, lidi, co znala – to všechno je už jen minulost a neexistuje žádné předtím. Připojuje se ke skupině Nežádoucích, kteří mají v úmyslu proniknout do světa „za plotem“, kde se zúčastní velké demonstrace. Tu uspořádal ABAD – Amerika bez amor deliria – organizace hlásající nevyhnutelnost léčby. Když se však Lena setká s Julianem, synem zakladatele ABADu, klukem, jenž zosobňuje všechny její hodnoty, ani netuší, že se jejich osudy zkříží víc, než by si kdy pomyslela.




Knižní trailer:




 !Obsahuje spoilery na tento i předchozí díl!

Slovo úvodem  

Hned po tom, co jsem dočetla Delirium,  jsem se pustila do druhého dílu trilogie. Kniha je psaná střídavě, v Divočině (Tehdy) a ve světě bez lásky (Teď). Tyto dvě časové linie se pravidelně střídají a působí jako pěkné okořenění celé knihy. Takto psané knihy se mi moc líbí a proto dávám autorce palec nahoru za tento dobrý nápad.

 

Postavy (Raději nečtete úsek na modrém pozadí, pokud jste nepřečtli 1. díl)

Hlavní hrdinkou je Lena, která se ve světě, kde je láska zločin, zamilovala do Alexe, který ale bohužel ve snáze dostat svoji lásku do Divočiny zemřel, ale Lena se dokázala dostat na druhou stranu plotu, nemocná, unavená, zraněná, ale živá a bude za svůj život bojovat, aby Alexova smrt nebyla zbytečná. 
Lena žila ve světě, kde je láska nemocí a jako pro každou nemoc se vynalezlo i na lásku očkování, které musí podstoupit každý občan na své 18. narozeniny. Potom se z něj stane vyléčený, člověk bez obav, neschopný lásky ani soucitu.
V Divočině jsou pochopitelně jiná pravidla a mnoho odlišností se "Zombielendem", hlavní rozdíl je povolení lásky. V Divočině se musí myslet především na jiné, ne na sebe, jak tomu bylo v Portlandu.  
Jak jsem se výše zmiňovala, tak je v knize odlišné rozdělení kapitol na život, který hrdinka vede teď a který vedla tehdy, proto budu podobně postupovat u recenze.

Tehdy 

První člověk, kterého Lena v Divočině spatřila a který jí zachránil je Raven, vůdce malé skupinky Nežádoucích, která utekla z města, když našla dítě narozené z lásky, byla jí taková zima, že podle modré barvy její kůže ji Raven pojmenovala Blue, kdyby s ní Raven neutekla, pravděpodobně by na ni čekala nemilosrdná smrt, jakožto má v krvi nemoc, protože se její rodiče nakazili láskou. Pravou rukou Raven je schopný ale nepříjemný až protivný Tack, který je ve skupině nejsilnější a má ze všech největší výdrž.

Teď

Jediná postava, která stojí mé zmínky, nýbrž se v knize objevuje často je Julian Fineman, syn zakladatele ABADu (Amerika bez amore deliria) Thomase Finemana. Zajímavě na něm je, že přestože má nádor na mozku a jeho léčba může skončit smrtí, hodlá podstoupit zákrok, ale do doby než se zamiluje...



Průběh děje

V tomto díle se Lena strašně změnila, z bojácné a rozpačité holky se stala odhodlaná bojovnice. Po pravdě řečeno, ani nevim, odkud se v ní ta síla bere. Ztratila všecno, co pro ni bylo důležitě, ale přesto nedržela ramena svěšená a hlavu sklopenou. . Mile mě překvapilo, že zakopala starou Lenu hluboko do země a na svět se objevila nová a odvážná Lena, kterou mám daleko raději.   
Kdybych měla říct, která část, jestli "teď nebo "tehdy", se mi líbila víc, tak to bude bezpochybně "tehdy", "Proč?" zajímá Vás, to si přečtěte sami a pochopíte :P

Pocity a dojmy

Čtení jsem si užila a knihu Vám doporučuji, rozhodně se nebudete nudit! Pocity po přečtení byly podobné - překvapení a troška vzteku. Však jedna věc zůstala neměnná - neskutečně šokující a nepředvídatelný konec, který změní dojem na celou knihu, ba dokonce na trilogii.

Hodnocení

Tento díl se mi líbil daleko víc než předchozí, Pandemonium je o hodně zajimavější, akčnější a napínavější. A ty konce knih... Něco jako země a nebe, příčemž je Pandemonium nebe a Delirium země. Ztráta a nález...

Obálka je na rozdíl od děje strašně nevýrazná, a jakožto už máme obálku Deliria, tak není ani originální.

Obálce dávám:





Poprvé v historii blogu dostává kniha víc než obálka a to:







Recenzi a 1. díl Delirium si můžete přečíst ZDE!

2 komentáře:

  1. Už se vážně těším na to, až tuto trilogii přečtu, svými recenzemi jsi mě navnadila a za to ti děkuju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je přesně můj úkol :-) Vůbec nemáš zač.

      Vymazat